Hoe het fotograferen een (bijna uit de hand gelopen) hobby werd.

January 29, 2016 Erwin Maassen van den Brink Blog , , , , , , , , , , 0 comments

Zoals je misschien al in mijn biografie hebt kunnen lezen, ben ik vanaf 2009/2010 weer enthousiast begonnen met fotograferen. In mijn jeugdjaren had ik al interesse in zwart-wit fotografie. Op de zolder van het ouderlijke huis was een donkere kamer ingericht. Daar werden de Kodak films ontwikkeld en afgedrukt op Ilford papier. Ik begon met een Praktica camera (ik zou bijna willen zeggen wie niet), maar kon later beschikken over een Canon (volgens mij de Canon AE-1). Standaard lens erop en met beleid foto’s maken (want film en ontwikkelen was een redelijk dure bezigheid voor een student).

Hoe anders is het nu. Digitaal versus analoog. Iedereen heeft daar al eens aan gerefereerd. De een vind het karakter van film missen, de ander is zeer tevreden. Als ik mijn oude zwart wit foto’s bekijk (helaas is er niet veel overgebleven), dan valt dit in het niet bij wat je vandaag kan maken met de simpelste camera’s. Het is beter, scherper, sneller (niet wachten tot je zelf de film had ontwikkeld en de foto’s had afgedrukt of na een week bij een afdrukcentrale kon ophalen). En je bent niet meer afhankelijk van een rolletje waarmee je 24 of 36 foto’s kon maken. Op een standaard geheugenkaartje passen tegenwoordig al snel honderden foto’s. En het motto: beter wissen dan missen heeft menigeen de juiste foto opgeleverd.
Eenmaal begonnen met digitale fotografie, ben ik autodidactisch aan het werk gegaan. Door zelf te proberen, veel te lezen (en weer dingen uitproberen), veel informatie van het internet halen, kijken naar andere fotografen en hoe zij tot hun foto’s zijn gekomen hebben mij veel kennis opgebracht die ik in de praktijk probeer te brengen.

Van de apparatuur die ik in het begin had is niets meer aanwezig. In 2009 begon ik met een Nikon D70, in de jaren erop gevolgd door een Nikon D200, een Nikon D300, een Nikon D800 en vanaf 2015 gebruik ik de Nikon D810 (en de Nikon D7100 als backup en crop camera).
Ik had voor de Nikon D70 behalve de standaard lens ook een Nikon 80-200mm schuifzoom, maar kwam er als snel achter dat deze qua brandpuntafstand eigenlijk te weinig was voor datgene wat ik fotografeerde. Ik heb uiteindelijk een Nikon 300mm F4 en een (via eBay) 1.4 converter gekocht. Samen met de Nikon D300 was ik daar erg tevreden over.
Later ben ik van DX overgegaan op FX [Lees hier het verschil]. Vanwege de cropfactor heb ik lenzen daarop aangepast. Had ik nog een Nikon 17-50mm op de Nikon D300, nu is het de Nikon 24-70mm geworden. Er bij gekomen zijn de Nikon 14-24mm en Nikon 70-200mm VR II. De laatste aanwinst is de Nikon 500mm F4 VR. Hiervoor heb ik 5 jaar met volle tevredenheid met de Sigma 500mm F4.5 gefotografeerd, maar toen ik begin 2016 de Nikon lens kon kopen hoefde ik niet lang na te denken. De eerste resultaten zullen hopelijk niet lang op zich laten wachten. (Trouwens, alle lenzen heb ik 2e hands gekocht! De Nikon D800 en later de Nikon D810 en D7100 zijn bij Cameratools gekocht). Het lijkt me duidelijk dat de hobby bijna uit de hand is gelopen 😉

Ik fotografeer ondertussen bijna nooit meer in JPEG maar schiet bijna alles in RAW. De extra mogelijkheden die een RAW foto in zich heeft zijn dusdanig dat ik de extra bewerkingen die je moet uitvoeren voor lief neem. Het bewerken van foto’s is iets wat me in het begin redelijk veel tijd heeft gekost. Ondertussen gebruik ik Adobe Creative Cloud (Lightroom CC en Photoshop CC). Ook hier hebben boeken en tutorials op Youtube mij de nodige kennis opgeleverd. En ik weet dat er nog veel meer uit te halen is.

Hoe we misschien Facebook ook verfoeien, er staan enorm veel mooie foto’s in de diverse groepen. Ook hier heb ik met bewondering zitten kijken naar foto’s van totaal onbekende fotografen die hun mooiste foto’s delen met de rest van de wereld.

 

Enkele voorbeelden (althans voor mij) van Nederlandse fotografen:

Natuur / wildlife:

 

Landschap

 

Zwart/wit

 

Nachtfotografie en HDR

 

Maar zo zijn er uiteraard nog veel meer. Bij VNF-Apeldoorn zitten ook uitstekende natuurfotografen. Niet voor niets een inspiratie bron voor velen. We hebben in Nederland enorm veel goede fotografen. Zelfs foto’s gemaakt met een smartphone vinden hun weg naar bijvoorbeeld Instagram. Zo is er voor ieder wel wat te vinden waar je je in kan uitleven.

 

[This blog is in the Dutch language. Click here for an English translation by Google Translate.]

About the Author