Inspelen op …

February 01, 2016 Erwin Maassen van den Brink Blog , , , , , , , , , 0 comments

Als je op pad gaat om te fotograferen, heb je vaak al een beeld in je hoofd hoe het zou moeten worden. Voor landschappen denk je aan mooie zonsopgangen, mistige heuvellandschappen of een mooie ondergaande zon met bewolking. Bij dieren heb je bepaalde actiemomenten in gedachten.
Maar een ieder weet ook dat de kans dat dit uitkomt niet zo groot is als je steeds op de bonnefooi ergens naar toe gaat. Voorbereiding is dan essentieel. En dan nog kan het anders verkeren.

Zo ook met bovenstaande foto. Dit had een foto ‘moeten’ zijn van een Zeearend (White-tailed Eagle) die in een sneeuwbui op me af komt vliegen (net zoals de beroemde foto van Jan Vermeer met de papagaaiduiker).

Zoals gezegd, voor een foto probeer je zoveel mogelijk zaken voor te bereiden. In dit geval was het zo dat het tijdstip waarop ik de zeearenden zou willen fotograferen wel bekend. Dit zou hartje winter (begin februari 2014) moeten plaatsvinden in Polen. Omdat niet alles in één keer zou kunnen lukken, en je toch van een aantal (onbeïnvloedbare) factoren afhankelijk bent, wilde ik het niet op één dag laten afhangen. Samen met Andy Luberti en René Akkies hebben we via de beheerder (Marcin Nawrocki) de schuilhut voor 3 dagen gereserveerd. Statistsch gezien is de kans op sneeuw in deze periode 99%, een sneeuwbui is dus heel goed mogelijk. En de kans op het zien van zeearenden is ook heel groot. Wat kan je dan nog meer doen aan voorbereiding zou je zeggen.

Echter de realiteit is dat de natuur doet waar het zin in heeft. Zo ook nu. Drie weken voor we naar Polen zouden gaan lag er nog sneeuw (weliswaar een minimale hoeveelheid) en was er nog even een sneeuwbui geweest. Toen ik aankwam zag je nog de sneeuwrestanten langs de kant van de weg liggen. Maar ook alleen maar aan de kant van de weg. Temperatuur was op dat moment zo’n 7C boven nul, terwijl het daar 5-10C onder nul had moeten zijn. Alle sneeuw was verdwenen. Iedereen heeft het wel meegemaakt, want in ‘heel’ Europa was het weer begin 2014 behoorlijk van slag. De foto die ik had willen maken, was niet mogelijk.

Natuurlijk is het balen dat het niet uitkomt zoals jij het in gedachten had, maar al snel probeer je in te spelen op de mogelijkheden die er dan (nog) zijn. Uiteraard heb ik foto’s gemaakt van de zeearenden. In het soms toverachtige ochtendlicht maakte de camera overuren. Maar de foto van de buizerd is voor mij toch mooier. Een mooie landing met mooi strijklicht maakte voor mij dat deze foto iets bijzonderder is. Ik heb gemaakt wat de omstandigheden toelieten en daar ben ik zeer blij mee.

Laat je dus niet uit het veld slaan als het even tegen zit. Alle omstandigheden hebben iets in zich dat een foto eruit kan springen. Het is al zo vaak gezegd, maar foto’s in de stromende regen zijn vaak net zo mooi dan foto’s in zonlicht. Dus ga ook in barre omstandigheden naar buiten (maar bescherm jezelf en de camera).

Kortom, wees flexibel en laat je niet uit het veld slaan als het niet wordt zoals je gedacht had en geniet van de natuur. Wees creatief en verwacht het onverwachte. Ik wens jullie een fantastische winter (met sneeuw).
 

[This blog is in the Dutch language. Click here for an English translation by Google Translate.]

About the Author